Tips när du ska köpa bostadsrätt

En bostadsrätt är inte bara ett hem, det är också en investering. Det är aldrig en dålig idé att köpa en bostad, värdet kan gå upp och ned under åren men majoriteten säljer alltid till vinst.

Visning

När du är på visningen gäller det att vara förberedd. På nätet ska du hitta all information som mäklaren har och som du sedan får som prospekt på visningen. Skriv ned alla funderingar du har och se till att få tid med mäklaren för att ställa dem. Om hen inte kan svara får mäklaren fråga säljaren och återkomma till dig.

Var inte blyg med att titta överallt. Det finns säljare som dekorerar smart för att dölja skador och problem. Titta in under diskhon, testa lysknappar, fråga om golvvärmen fungerar, öppna på skåpen och ta din tid. En visning brukar vara mellan en halvtimme-timme, är du intresserad av bostadsrätten ska du spendera så mycket tid du kan på plats.

Juridiska termer

Det tillkommer mycket juridik när du ska köpa en bostad. Prata med experter om du har funderingar eller vill att någon tittar på köpekontraktet. Experterna kan också agera mellanhand om det uppstår problem såsom dolda fel eller om du behöver häva köpet.

Besiktning

Ta alltid in en besiktningsman när du ska köpa. Du kan skriva på köpekontraktet innan om du har en besiktningsklausul vilket brukar vara standard. Se till att ni går igenom tillsammans vad hen ska undersöka och titta efter. Om du är fundersam över elen eller vattenledningarna måste du ta in andra experter eftersom besiktningsmän har sällan utbildning eller kompetensen att bedöma dessa saker, de är endast byggnadstekniskt kunniga.