Tänk på hållbarheten när du renoverar eller bygger nytt

Miljömedvetenhet läggs det allt större fokus vid idag. Och det tar sig in i alla delar av våra liv. Även hur vi renoverar och bygger. Och vi borde alla spendera lite tid att tänka på just detta nästa gång vi tar itu med ett projekt på hemma plan.

Så vad kan man egentligen göra för att renovera och bygga mer hållbart? Som tur är finns det en mängd resurser till hands idag via informationsdatabaser online där man kan få reda på hur hållbarheten kan göras till en större fokus i samband med renoveringar och byggprojekt. Här följer några snabba tips på hur du kan tänka mer hållbart:

  • Välj rätt sorts material – gör du bara lite efterforskning märker du snabbt att en del material kommer vara bättre rent miljömässigt än andra. Detta kommer bero mycket på framställningsprocessen men också hur långt det fraktas. Lokalt producerade material är därför ofta värt att titta närmare på.
  • Återvänd när det går – vid renoveringar blir det ofta fullt användbart material som kastas bort av någon anledning. Om du bara stannar upp och tänker till kan du säkert hitta en användning för både det ena och det andra. Antingen nu på en gång eller i ett framtida projekt.
  • Restaurera istället för utbyte – renovera behöver så klart inte alltid betyda att riva ut och sätta in något nytt varje gång. Det finns många fall där du kan få ett minst lika bra resultat genom att ta vara på vad du redan har och bara förbättra ytskiktet. Saker som att lacka om köksluckorna, måla om ett bord eller några stolar, slipa upp trägolvet med mera.